Rugăciunea zilei de vineri. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de vineri

Rugăciunea zilei de vineri. Pentru cei mai mulți dintre noi, vinerea este ultima zi de lucru din săptămână, zi în care ne grăbim să ducem toate activitățile programate la bun sfârșit, ca să intrăm în week-end. Nu ar trebui, totuși, să uităm de cele necesare sufletului, pentru a avut un început de zi cu energie bună și încredere că vom face față tuturor provocărilor de peste zi. Pentru asta există Rugăciunea zilei de vineri, cea în care îi mulțumim Lui Dumnezeu pentru toată săptămâna și îl rugăm să fie în continuare alături de noi.

Rugăciunea zilei de vineri care se citește cu o lumânare aprinsă

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea.

Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.

Tradiții și superstiții pentru ziua de vineri

Se spune că orice persoană care ține post în zi de vineri își va îndeplini toate dorințele. Vinerea nu este bine să mănânci usturoi pentru că se spune că sâmbătă dimineață se împărtășesc îngerii.

Fetele care își taie unghiile în ziua de vineri riscă să rămână necăsătorite. Cine coase astăzi își coase buzele, iar cine toarce în zi de vineri își încurcă intestinele.

Se spune că cei născuți în zi de vineri sunt frumoși, iubitori și pasionali.

Vinerea nu este bine să faci un lucru pentru prima dată și nici să pleci la drumuri lungi.

Nu purta negru în zilele de vineri, nu te muta în casă nouă și nu-ți tunde părul în ziua de vineri.