Calendar ortodox 8 iulie 2021. Sfantul Procopie, traditii si obiceiuri. Ce sa nu faci de ziua lui Procopie, daca vrei sa-ti fie bine

Calendar ortodox 8 iulie 2021. Sfantul Mare Mucenic Procopie este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 8 iulie. Mii de crestini ortodocsi il pe Sfantul Mare Mucenic Procopie.

La sate, ziua Sfantului Procopie se sarbatoreste cu sfintenie, deoarece oamenii se tem de mania sfantului, pe care il considera protectorul recoltelor.

Procopie se trage din cetatea Elia, din Ierusalim, nascut din tata extrem de credincios care nu se ferea sa isi marturiseasca iubirea si credinta pentru Hristos si din mama necredincioasa, pe care o chema Teodosia.

Sfantul Procopie este supus la foarte multe chinuri, timp in care va savarsi multe minuni. Isi primeste cununa muceniciei dupa ce paganii il decapiteaza. Isi da mainile in mainile Domnului care il primeste alaturi de el in Ceruri.

Praznicul Sfantului Mare Mucenic Procopie este savarsit in Biserica sa muceniceasca, din apropiere de Helona si poarta numele de Condilion.

Calendar ortodox 8 iulie 2021. Sfantul Procopie, traditii si obiceiuri:
In credinta populara, Sfantul Procopie este cunoscut pentru faptul ca arunca arsita, daca nu-i e respectata ziua, dar si pentru ca ar pedepsi femeile care lucreaza in aceasta zi, cu ajutorul unui lup care le-ar fura copiii.

Ce sa nu faci de ziua lui Procopie
Este o perioada in care, la tara, muncile sunt in toi. Numai ca, in aceasta zi, lumea se fereste de ele. Alte munci, agricole sau casnice, se fac numai pana la pranz, mai ales pe 8 iulie, cand e Ziua Lupului sau Precup. Acum e interzis secerisul si torsul. Ziua trebuie respectata pentru apararea in fata grindinilor, vijeliilor, arsitei, focului, lupilor, bolilor copiilor.

Calendar ortodox 8 iulie 2021. Sfantul Procopie, traditii si obiceiuri:
Cei care traiesc la munte sunt familiari cu ziua Sfantului Procopie si o tin cu respect. Spre exemplu, in zona muntilor Apuseni, sfantul Procopie este considerat de moti ca fiind patron peste vanturi, avand puterea de a le elibera in lume. Si nu este bine sa te joci cu o putere atat de mare pe crestele muntilor…

Chiar daca in zilele calduroase, vantul aduce racoare, tot vantul poate face mult rau, scotand copacii din radacini, lasand casele fara acoperisuri, lasand la pamant recolte, animale si oameni. In aceasta zona, oamenii cred ca daca nu tii ziua Sfantului, risti sa fii luat pe sus de doua vanturi periculoase, cunoscute sub numele de Harcodan si Dornados.

De asemenea, pentru a castiga bunavointa Sfantului Procopie, femeile coceau paine si colaci pe care ii imparteau copiilor pentru a fi sanatosi si curati la trup pana la sfarsitul anului. Cativa colaci ii erau adusi ofranda sfantului si erau lasati pe camp, la radacina granelor, astfel incat acestea sa nu se usuce inainte de a le fi sosit ceasul.