ULTIMA ORA! Vestea momentului! Este sau nu necesară a treia doză de vaccin? Specialiștii au dat verdictul

Specialiștii au dat verdictul în ceea ce privește necesitatea administrării celei de-a treia doză de vaccin. Reprezentanții Pfizer sunt de părere că persoanele imunizate cu acest ser vor trebui să-și administreze și a treia doză, însă Centrul pentru Prevenuirea și Combaterea Bolilor îi contrazice.

Se dă o adevarată luptă de decizie între reprezentanții Pfizer, care sunt de părere că persoanele care și-au administrat serul produs de ei trebuie să facă și a treia doză până în toamnă, și Centrul pentru Prevenuirea și Combaterea Bolilor, care nu este de acord.

Este necesară și a treia doză de vaccin?
CEO-ul Pfizer Albert Burla a precizat că există posibilitatea ca unii dintre cei care s-au vaccinat mai devreme să aibă nevoie și de o doză suplimentară chiar din septembrie sau la 8-12 luni după ce și-au administrat prima doză. Totodată, acesta a spcificat că aceste predicții sunt preliminare.

În acest moment Pfizer dezvoltă două strategii diferite de rapel.Mai exact, acestea sunt a treia doză de 30 mg din vaccinul său actual și o doză actualizată care vizează mutația Beta a coronavirus, care a apărut în Africa de Sud. Compania așteaptă primele date despre imunogenitate pentru ambele studii încă din iulie.

Reprezentanții Pfizer sunt de părere că rapeul va fi necesar: ”pe măsură ce concentrația în sânge a anticorpilor scade, pentru a se asigura că populația sa nu poate purta virusul și astfel epidemia se poate stinge mai repede”.

Centrul pentru Prevenuirea și Combaterea Bolilor nu recomandă această practică de imunizare. Un rapel va fi necesar doar în cazul în care se va dovedi scăderea eficacității, nu doar un răspuns în scăderea aticorpilor, au precizat experții. Totodată, rapelul va fi necesar doar în cazul unei variante asupra căruia să nu aibă efect vaccinul.

Contradicții asupra celei de-a treia doză de vaccin
Până la acest moment, studiile nu arată că ar fi nevoie de administrarea celei de-a treia doze, au precizat experții. Însă, acest lucru nu demonstrează că o a treia doză nu va fi necesară la un moment dat.

”Deocamdată, se pare că, dacă se acceptă concluzia ACIP, intensificarea frecventă ar fi recomandată numai pentru grupurile cu risc special (vârstnici, imun-suprimate) sau dacă aflăm că boala simptomatică urmează rapid scăderii anticorpilor, ceea ce este mai puțin probabil” au precizat analiștii de la Bernstein într-un raport, scris de Fierce Pharma.

Reprezentanții Pfizer au precizat că o a treia doză de vaccin va fi necesară atâta timp cât răspândirea virsului Covid-19 nu va fi redusă. scrie kanald.ro