Calendar ortodox 5 iulie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 5 iulie 2021. În această zi, creștinii ortodocșii îl vor sărbători pe Sfântul Atanasie. Tot luni, 5 iulie, sunt prăznuiți Sfântul Cuvios Lampadie, Sfântul Mucenic Vasile și a celor împreună cu dânsul, 70 de mucenici, Sfințirea Bisericii Sfântului Mucenic Iulian și Sfântul Mucenic Ciprian.

Calendar ortodox 5 iulie 2021. Ce sfânt este sărbătorit
Calendar ortodox 5 iulie 2021. Sfântul Atanasie s-a născut în Trapezunt, iar părinții lui erau creștini. Acesta a rămas orfan la o vârstă fragedă, fiind crescut de un ofițer de poliție. În perioada copilăriei, Atanasie își conducea prietenii în pădure și juca rolul de egumen, iar acest lucru a fost o prorocie, pentru că mai târziu avea să ajungă stareț. După ce și-a terminat educația, a intrat în monahism, iar la rugămintea lui Nichifor Focas, Atanasie a ridicat o mănăstire închinată Sfintei Fecioara Maria. Când era la masă cu frații săi, își împărțea partea lui fără ca cineva să își dea seama, iar el nu mânca mai nimic în afara anafurei împărtite după Sfânta Liturghie. Sfantul Atanasie s-a învrednicit de venirea la el a Născătoarei de Dumnezeu și a scos în chip minunat apa dintr-o stâncă, și i-a făgăduit că ea va fi întotdeauna Stareța Lavrei.

Potrivit Crestin ortodox, Atanasie a luptat împotriva arianismului, iar ca diacon, l-a însoțit pe Alexandru al Alexandriei la primul Sinod din Niceea, unde a formulat simbolul credintei din Niceea și a fost anatemizat Arie și adepții lui.

Înainte de a verifica lucrările de extindere a bisericii, Sfântul Atanase a îmbrăcat hainele de sărbătoare, iar în momentul în care urca schela, cupola bisericii s-a prăbușit peste Sfântul Atanasie, dar și peste frații care lucrau la zidurile bisericii. Cu toate că întreaga cupolă a căzut pe el, acesta a rămas nevătămat, având doar o rană la picior. După ce a murit, Sfântul Atansie s-a înfățișat de mai multe ori înaintea fraților lui, pentru a-i mângâia, dar și pentru a-i certa.

Troparul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul, glasul al 3-lea:
De viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Pe Faraon, cel ce se purta…
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Având numirea nemuririi, cât ai fost cu viaţă, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaş nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie. Stând, deci, acum înaintea lui Hristos, adu-ţi aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din copilăreasca pruncie făcându-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa părinţilor tăi nicidecum nu te-a împiedicat în dobândirea virtuţii, căci toată pofta şi dorirea cu totul ai întors-o către Însuşi Cel Ce te-a zidit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind cuprins de dorirea ta şi legat cu dragostea către tine, îndrăznind, cânt ţie laudă cu buze întinate. Pentru aceea, părinte, fii mie îndurător şi dă-mi putere să-ţi aduc laudă după vrednicie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Prunc tânăr ai născut mai presus de cuvânt pe Cel vechi de zile, Care arată pe pământ cărări noi de bunătate; de a Cărui dragoste rănindu-se mărită sluga ta, Sfântul Atanasie, ţi-a zidit ţie această casă, Fecioară.