Cum alegem cel mai bun pepene. Pepenele verde sau rosu, cum ii mai spun unele persoane, este fructul ideal al anotimpului cald. Daca vrei sa alegi un pepene gustos si copt trebuie sa tii cont de cateva sfaturi.
Pepene afectat de soare
1. In prima faza se verifica forma. Alege un pepene uniform, fara lovituri, taieturi sau alte denivelari. Daca fructul prezinta umflaturi sau noduli, inseamna ca pepenele a fost afectat de soare.
Atentie la greutate
2. Se verifica greutatea. Indiferent de marimea pe care o are, un pepene copt trebuie sa fie destul de greu pentru dimensiunea sa. Acest lucru indica faptul ca este plin de apa, prin urmare, dulce si copt.
Cum sa alegi cel mai bun pepene verde.
3. Punctul de coacere. Pepenele prezinta o pata galbena, in partea opusa coditei, aceasta trebuie sa fie galbena. Daca este verde sau alba, acest fapt arata ca pepenele a fost cules prea repede si nu este copt.
4. Testul sunetului. Loveste cu degetul in pepene, iar daca se aude un sunet gol in interior este perfect! Asta inseamna ca pepenele este copt.
Codita tradeaza prospetimea
5. Codita trebuie sa fie verde. Un pepene cules cu multe zile in urma are codita uscata. Lipsa cozii este, de asemenea, un indiciu al prospetimii. Alege pepenii care au coada inca verde pentru a avea siguranta ca nu este “trecut”.
6. Coaja. Un pepene copt si bun de mancat nu trebuie sa aiba coaja moale sau zone moi pe suprafata lui. Daca are asa ceva, fructul este prea cot(trecut).