Alerta Alimentara! Prezenta pesticidului peste limita admisa

Alerta din partea Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Produsel se comercializeaza in supermarketurile Cora. Daca ati cumparat acest produs, nu il consumati! Daca nu-l ditrugeti, mergeti cu el la magazin si va veti primi banii inapoi.

Alerta alimentara, pesticid peste limita admisa.

Este vorba despre broccoli ambalat “Hortex Broccoli 400g” in care s-a gasit pesticidul Fluazifop-p peste limita admisa legal.

Iata detaliile produsului!

ANSVA avertizeaza:
“Daca ati achizitionat aceste produse, va rugam sa nu le consumati si va asteptam la Serviciul Clienti in orice magazin cora, pentru returnarea si rambursarea acestora. Chiar daca nu mai detineti bonul fiscal care sa ateste cumpararea acestor produse, veti primi contravaloarea acestora.”, scrie in comunicatul transmis.

Fluazifop-P este un acid 2- (4 – {[5- (trifluorometil) piridin-2-il] oxi} fenoxi) propanoic care are configuratie R. Este enantiomerul activ al erbicidului fluazifop si este principalul metabolit al fluazifop-P-butilului . Are rol de agrochimic, de inhibitor EC 6.4.1.2 ( acetil-CoA carboxilaza) si de erbicid fenoxi. Este un enantiomer al unui (S) – fluazifop .

In functie de cantitatea si felul expunerii, pesticidele sunt toxice pentru oameni si pot afecta sanatatea, cauzand boli acute, chiar cronice.

Retete practice pentru indepartarea pesticidelor
Pentru curatarea unor legume si fructe mai mari decat un mar, faceti o pasta din bicarbonat astfel: amestecati o lingurita de bicarbonat cu o lingurita de apa si curatati prin frecare respectiva vegetala.

Pentru legume si fructe mai mici decat un mar, se lasa la inmuiat pentru 15 minute intr-un bol cu o lingura de praf de copt pentru un litru de apa. Dupa 15 minute se scot din amestec si se clatesc cu apa.

Spray cu lamaie si bicarbonat. O alta modalitate eficienta pentru a utiliza bicarbonatul de sodiu este printr-un spray facut in casa ce contine suc de lamaie si praf de copt. Pentru spray veti avea nevoie de 1 lingura de suc de lamaie, 2 linguri de bicarbonat si o cana de apa (250 ml). Ingredientele se amesteca intr-un bol pana la dizolvarea completa a prafului de copt. Puneti solutia intr-un recipient cu capat de pulverizator si aplicati peste alimente. Lasati sa actioneze 5-10 minute si, daca este necesar, periati fructele sau legumele pentru a indeparta reziduurile persistente. La final, clatiti cu apa.