În această zi, este prăznuit Sfântul Chiril, Episcopul Alexandriei. Sfântul Chiril se numără între cei mai însemnați Părinți ai Bisericii, de numele lui fiind legată lămurirea unei semnificative controverse privind învățătura de credință.
Calendar ortodox 9 iunie 2021. Povestea Sfântului Chiril al Alexandriei
Sfântul Chiril al Alexandriei s-a născut în jurul anului 370 și a fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei și urmaș al acestuia în scaunul episcopal. Acesta a fost ales întâistătător al scaunului Alexandriei, pe 18 octombrie 412, după 4 zile de la moartea unchiului său, scrie crestinortodox.ro
Sfântul Chiril a avut un rol proeminent în lămurirea unei controverse teologice legate de persoana Mântuitorului Hristos. Acesta a combătut învățătura lui Nestorie, care susținea că în Hristos există două persoane: una dumnezeiască, a Fiului lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, și altă omenească, a lui Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria. Această învățătură contrară Sfintei Scripturi ducea la concluzia că Maica Domnului nu poate fi numită „Născătoare de Dumnezeu“, ci „Născătoare de om“.
Sfântul Chiril al Alexandriei a învățat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu. Și pentru că aceeași persoană, născută din veșnicie din Tatăl, Se naște ca om din Fecioara Maria, Maică Domnului este „Theotokos“, „Născătoare de Dumnezeu”. Sinodul al III lea ecumenic de la Efes din anul 431, recunoaște în mod oficial titlul de „Theotokos” Maicii Domnului.
Învățăturile Sfântului Chiril au fost adânci, el lăsând în urmă o neprețuită moștenire teologică și duhovnicească în mulţimea de scrieri ale sale care ni s-au păstrat. A trecut la cele veșnice în anul 444.
Calendar ortodox 9 iunie 2021. Rugăciune către Sfântul Ierarh Chiril
Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curaţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Chiril, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.
Irmosul
Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, îneacă-i, te rog, în adâncul nepătimirii, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, ca, întru omorârea trupului, să-Ţi cânt Ţie, ca dintr-o alăută, cântare de biruinţă.
Stih: Sfinte Părinte Chiril, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Împodobindu-ţi sufletul cu gândurile faptelor bune, l-ai făcut primitor al harurilor Duhului Sfânt. Pentru aceasta, ai dat afară adâncuri de înţelepciune şi ai uscat noianurile ereziilor, Sfinte Părinte Chiril.
Stih: Sfinte Părinte Chiril, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Făcutu-ţi-ai mintea mai înaltă decât lucrurile materiale arătându-te împreună trăitor cu slujitorii cei nematerialnici; şi cu focul cuvintelor tale, ai ars toată materia eresurilor, Sfinte Chiril, strălucirea neadormită a Bisericii.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu miresmele plăcut mirositoare ale cuvintelor tale, înţelepte, ai alungat pe cel numit cu numele nebuniei, cel ce era întocmai ca un noroi nesuferit al tuturor eresurilor, păstor adevărat făcându-te, ca o bună mireasmă a lui Hristos.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Din noroiul patimilor, din întreitul val al gândurilor, de săgeţile vicleanului şi din toată asuprirea cea potrivnică, miluieşte, Preacurată, pe toţi cei ce laudă naşterea ta cea de negrăit, Stăpână cu totul fără prihană.