Cantitatea de oua recomandata pentru adulti si pentru copii

Oul este unul dintre cele mai hranitoare alimente, fiind bogat in nutrienti valorosi.

In ultimii ani insa, ouale au capatat o reputatie proasta, din cauza bolilor aparute din cauza colesterolului marit. Nutritionistii ne lamuresc insa si ne dovedesc ca lucrurile nu stau chiar asa.

Un ou contine, intr-adevar, 186 mg de colesterol, adica 62% din doza zilnica recomandata. La fel de adevarat este insa ca, atunci cand consumam colesterol, organismul nu mai produce, asa ca balanta se echilibreaza. Colesterolul este o molecula structurala esentiala membranei celulare.

Organismul produce singur colesterol, iar problemele cardiace apar doar atunci cand nivelul de colesterol depaseste limitele normale. Colesterolul “rau” creste atunci cand adoptam o dieta nesanatoasa, bazata pe grasimi santurate, cand castigam kilograme in plus, cand avem un stil de viata sedentar ori cand ne expunem stresului pentru perioade indelungate.

Galbenusul este cel care contine o cantitate mai mare de colesterol, albusul fiind bogat, in mare parte, in proteine. Specialistii ne recomanda sa limitam consumul de galbenusuri la 6 pe saptamana, insa nu exista dovezi concrete ca o cantitate mai mare ar fi daunatoare.

Studiile facute in ultimii ani cu privire la consumul de oua au scos la iveala urmatoarele aspecte:

In cele mai multe cazuri, colesterolul “bun” este cel care creste in urma consumului de oua

Colesterolul “rau” nu sufera modificari in urma consumului de oua, daca acestea sunt gatite intr-o maniera sanatoasa

Nivelul de antioxidanti din sange creste in urma consumului de oua

Oamenii de stiinta sustin ca, daca nu depasim cantitatea de 3 oua pe zi, nu avem de ce sa ne facem griji pentru sanatatea noastra.

Oricum, cantitatea de oua consumata intr-o zi trebuie sa fie in concordanta cu celelalte mese ale zilei. Un ou contine 80 de calorii, 5 grame de grasimi si 6 grame de proteine.

Drept urmare, daca masa de pranz va fi si ea bogata din punct de vedere proteic, nu e necesar sa mananci 2-3 oua la micul dejun, te poti limita la unul singur.

Echilibrul este cheia.

Problemele ar putea aparea insa atunci cand asociem ouale cu alimente nesanatoase. Spre exemplu, nu e indicat sa mananci ouale prajite, alaturi de bacon sau omleta cu branza. Asemenea combinatii vin la pachet cu o cantitate mare de grasimi, dar si de calorii.

Metode sanatoase de consumare a oualor

Pentru a beneficia de calitatile nutritive ale oualor fara a-ti pune sanatatea in pericol, alege sa le gatesti folosind metode cat mai sanatoase, fara grasimi – Iata cateva feluri in care poti consuma ouale:

Oua fierte

Oua posate

Oua coapte

Oua coapte in avocado

Omleta cu un strop de ulei de masline

Oua ochiuri gatite cu un strop de ulei de masline

Consumul de oua la copii

Ouale sunt recomandate pentru copii intrucat calitatile lor nutritionale asigura dezvoltarea armonioasa a acestora.

Specialistii sustin ca, in cazul copiilor, un ou pe zi, respectiv 7 oua pe saptamana, nu afecteaza cu nimic sanatatea copiilor. Mai mult decat atat, consumul regulat de oua in cazul copiilor este chiar benefic.

Sursa: doc.ro