Bill Gates avertizeaza: „Trebuie sa ne pregatim pentru urmatoarea pandemie ca pentru razboi”

Fondatorul Microsoft solicita investitii stiintifice si infiintarea unui sistem global de alerta pentru a putea detecta epidemiile cat mai curand posibil.

„ Trebuie sa ne pregatim pentru urmatoarea pandemie, deoarece cea a Covidului nu va fi ultima ”. Invitat de France Info, Bill Gates i-a indemnat din nou pe marii lideri ai acestei lumi sa se pregateasca mai bine pentru crizele de sanatate care, potrivit lui, se vor inmulti. „ Trebuie facute investitii ” , a insistat el.

Acest mesaj se afla deja in centrul scrisorii pe care fondatorul Microsoft a publicat-o miercuri. Bill Gates explica ca lumea trebuie sa se pregateasca acum pentru urmatoarea pandemie, asa cum s-ar pregati pentru un razboi. „Nu ne putem permite sa fim prinsi din nou cu fereastra deschisa. Amenintarea urmatoarei pandemii va ramane intotdeauna deasupra capului nostru – cu exceptia cazului in care lumea ia masuri pentru a o preveni ”, scrie multimiliardarul intr-o „ scrisoare anuala ” semnata si de sotia sa Melinda.

Zeci de miliarde de dolari in investitii
Pentru a evita un dezastru asemanator cu pandemia de COVID, „pregatirea pentru urmatoarea pandemie trebuie luata la fel de serios ca amenintarea razboiului” . „Oprirea urmatoarei pandemii va necesita cheltuirea a zeci de miliarde de dolari in investitii in fiecare an, dar amintiti-va, costul pandemiei Covid-19 pentru intreaga lume este estimat la 28 trilioane de dolari” , noteaza co-fondatorul Microsoft. „Lumea trebuie sa cheltuiasca miliarde pentru a economisi trilioane (si pentru a preveni milioane de decese). Cred ca este cea mai buna, cea mai rentabila polita de asigurare pe care o poate permite lumea ”, scrie Bill Gates.

Pentru SUA, care este unul dintre cele mai bogate state din lume, conform clasamentului revistei Forbes , „cea mai mare parte a investitiei trebuie sa provina din tarile bogate”, deoarece guvernele lor au cel mai mult de castigat. Aceleasi tari bogate trebuie sa sprijine, de asemenea, politicile de vaccinare in favoarea tarilor sarace, atunci cand sunt puse in aplicare. „ Exista o mare problema de egalitate in ceea ce priveste vaccinarea ”, a spus el pentru France Info, potrivit Le Figaro.

Bill Gates spune ca fundatia sa face „ tot ce poate ” chiar acum pentru a cumpara vaccinuri Covid si pentru a reduce timpul de livrare in tarile in curs de dezvoltare. Fundatia Bill si Melinda Gates a investit deja, potrivit acestuia, 1,75 miliarde de dolari pentru a lupta impotriva pandemiei de coronavirus. „ Datorita acestor vaccinuri epidemia va fi invinsa ”, afirma el, explicand ca a fost vaccinat el insusi.

Sistem de alerta globala
Pe langa investitiile stiintifice care ar trebui sa faca posibila infrangerea pandemiei Covid-19 si a altora care vor veni (diagnostice, vaccinuri, tratamente etc.), Bill Gates solicita, de asemenea, infiintarea unui „sistem global de alerta ” , pentru a putea detecta epidemiile cat mai curand posibil.

Miliardarul, care a dat deja un semnal de alarma cu privire la pericolele pandemiilor, in special intr-o celebra conferinta TED din 2015, sustine, de asemenea, crearea unei forte de reactie rapida pentru bolile infectioase, „pompierii pandemiei” care ar fi in alerta constanta pentru a raspunde unei potentiale crize de sanatate. Bill Gates estimeaza ca aproximativ 3.000 dintre acesti profesionisti sunt necesari in intreaga lume.

Lupta impotriva „stirilor false”
O alta batalie de dus, potrivit miliardarului: cea impotriva „ stirilor false ” care se raspandesc pe internet. El insusi a fost tinta de la inceputul epidemiei. „ Niciun proiect in care nu sunt implicat implica microcipuri implantate la oameni ”, citeaza el, folosind exemplul informatiilor false care circula despre politica sa de sustinere a vaccinarii. „ Fundatia noastra sprijina vaccinurile pentru a salva vieti. De ce oamenii cred acele lururi rele? Sunt atatea lucruri nebunesti! „, a spus miliardarulFrance Info.

„ Intr-o democratie, oamenii trebuie sa stie adevarul si sa poata lua decizii, fie ca este vorba despre schimbari climatice, inegalitati … Dar cand toate aceste lucruri sunt dezvoltate pe internet, trebuie sa va faceti griji. Sper ca democratia se va intari si nu va slabi ” , a conchis el.