Sărbătoare importantă azi. O mare sfântă este pomenită de creștinii ortodocși

Creștinii ortodocși o sărbătoresc în fiecare an pe data de 5 mai, pe Sfânta Irina. În 2021, această zi coincide cu Miercurea Albă din Săptămâna Luminată care urmează Paștelui.

Sfânta Irina 2021. Sarbătoare mare pe data de 5 mai în calendarul ortodox. Biserica Ortodoxă o prăznuieşte astăzi pe Sfânta Mare Muceniţă Irina, creștină de neam nobil care a fost torturată pe vremea a patru împărați romani pentru credința ei, dar care a rezistat prin minunile făcute de Dumnezeu și i-a adus pe mulți păgâni la creștinism.

Sfânta Mare Muceniță Irina din Maghedon, în Persia, a trăit și a pătimit în secolul al IV-lea. Numele de Irina înseamnă pace în limba greacă.

Cine a fost Sfânta Irina
Sfânta Irina a fost singura fiica a lui Liciniu, regele cetatii Maghedon.La inceputuri, numele Irinei era de Penelope, fiind atat de stralucitoare si frumoasa incat reusea sa intreaca toate celelalte tinere din cetate.

Sfânta Irina 2021. Irina traia intr-un turn de mari inaltimi, zidit de tatal acesteia, impreuna cu alte treisprezece fecioare. Irina avea multa avere in slujba ei iar toate obiectele erau facute din aur.

Sfânta Irina a aflat despre Hristos de la Apelian și a primit botezul de la Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

Trecerea să la creștinism l-a înfuriat pe tatăl ei, motiv pentru care a dorit să o supună la diferite torturi. Prin darul primit de la Dumnezeu, Sfânta Irina îl va converti în chip minunat pe tatăl ei la creștinism.

Suferințele și minunile Sfintei Irina
Sfânta Irina a fost supusă la multe chinuri în vremea a patru împărați. Regele Sedechia a îngropat-o până la gât într-o groapă umplută cu șerpi și cu scorpioni, dar îngerul Domnului a păzit-o pe sfântă fecioară mucenița întreagă.

Apoi regele a încercat să o tăie în două cu fierăstrăul, dar fierăstrăul s-a frânt de trupul ei că și când trupul ar fi fost de marmură. Același rege a legat-o de o roată de moară sub o moară de apa și a dat drumul șuvoiului, nădăjduind că așa fecioară mucenița se va îneca.Dar apa nu a curs, ci a stat pe loc, iar fecioară a rămas vie și nevătămată.

Regele Sapor, fiul regelui Sedechia i-a pus în picioare încălțăminte de fier, i-a încărcat în spate un sac de nisip, a înhămat-o la o căruță și a pus să fie mânată ca un animal cale lungă dincolo de cetate.

“Cu adevărat sunt că o vită înaintea Ta, O Doamne!” a rostit mucenița, alergând legată în urmă torționarilor ei. Dar îngerul Domnului a cutremurat pământul, iar pământul s-a deschis și i-a înghițit pe chinuitori.

Supraviețuind tuturor torturilor, mulți păgâni au lepădat păgânismul și au alergat la Hristos crezând și botezându-se, potrivit CrestinOrtodox.ro.

Irina a intrat în cetatea lui Callinicus pentru predicarea Evangheliei. Regele de atunci al cetății, Numerian, a aruncat-o consecutiv în trei tauri din metal încins. Dar ea nu a murit.

Când Irina a sosit în cetatea Mesembria, a fost omorâtă de regele Sapur, dar Dumnezeu a înviat-o. Regele și mulți din popor, văzând această, au crezut în Hristos și s-au botezat.

În cele din urmă, Sfânta Mucenița Irina s-a întins într-un sicriu și i-a poruncit lui Apelian să-l închidă. După patru zile, când au deschis sicriul, au văzut că trupul Irinei nu mai era în el. Așa a proslăvit-o Dumnezeu în veci pe Sfânta Mare Mucenița Irina. scrie kanald.ro