Pe 26 octombrie credincioșii îl cintesc pe Sfântul Dumitru, potrivit calendar ortodox. Sf. Mucenic Dumitru este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, iar acest lucru se vede prin numărul mare de oameni care îi poartă numele.
Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul a trăit pe vremea lui Dioclețian și Maximilian Galeriu, împărați faimoși ai Imperiului Roman. Acesta s-a botezat creștin pe vremea câd păgânii duceau ample persecuții asupra creștinilor. Fiu de voievod, acesta a fost crescut și învățat despre Dumnezeu într-o cameră ascunsă din palatul lor.
Faptele sale de milostenie au reprezentat începuturile sale pe drumul în slujba lui Dumnezeu.
Numele popular al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie este Sâmedru. Tradiţia îl consideră patronul caselor, al păsărilor, animalelor şi deopotrivă garantul soroacelor.
În popor, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, se aprindeau focuri în diferite locuri, pentru a alunga spiritele rele, care se considera că bântuie zonele respective. Cele mai potrivite locuri pentru aceste acţiuni de „purificare”, erau cele din învecinătatea apelor, răspântiile şi în mijlocul satului. Aceste focuri erau cunoscute sub denumirea de „focurile lui Sânmedru”.
Copiii şi tinerii săreau peste vâlvătaia focului, în scop purificator şi de întremare, iar apoi luau cu ei tăciuni şi-i aruncau prin livezi, pentru a spori rodul pomilor în anul viitor. Cei tineri sar peste foc, chiuie şi joacă, în speranţa că se vor căsători în curând.