Sfaturi despre Postul Crăciunului, de la Arsenie Boca

Arsenie Boca a fost unul dintre cei mai iubiți preoți din România, iar sute de mii de credincioși ajung la mormântul lui în fiecare an să se roage și să ceară iertare. În timpul vieții sale, Arsenie Boca a fost chiar hărțuit de Securitate, pentru că veneau la el, la Mânăstirea Prislop, mii și mii de credincioși să își spună ofurile. Iată ce spunea acest sfânt părinte despre Postul Crăciunului.

Sfaturi despre Postul Crăciunului, de la Arsenie Boca
„Postul este o lupta aspra cu insusi trupul tau. Daca birui, bine iţi va fi, iar daca nu, sa stii ca toate relele de la stomac incep, iar relele sunt patimile. De aceea, postul are urmatorul rost: sa curaţeasca trupul pana acolo incat sa nu mai fie nici o piedica pentru suflet. Si nu luptator natang, impotriva Duhului Sfant. Caci fara post trupul se face unealta duhului rau. La sfarsitul veacului (si pare ca-i aproape) antihrist tot cu stomacul va vadi pe oameni”, susținea Arsenie Boca despre Postul Craciunului.

„Prin post, inchisoarea de pe noi se face mai stravezie si intru material curat va veni Duhul lui Dumnezeu si va avea pe ce sa sada si El va savarsi lucrarea. Iar lucrul pornirii e mantuirea omului. Inţelegeţi dar, de ce cei trei – lumea, trupul si diavolul – sunt vrajmasii mantuirii si vrajmasii postului. Nu postul ne mantuieste, ci darul lui Dumnezeu. Nu osteneala ne mantuieste, ci mila Tatalui. Dar osteneala fa, ca altfel nu vine Mila”, mai spunea Arsenie Boca.

Întrebat despre cum este bine să postim, părintele Arsenie Boca spunea:

„Cum postim? Lepadarea de carne, grasimi si infranarea de la saturare. Si e drept ca una este foamea si alta este pofta: una-i trebuinţa si alta e patima, si patima trebuie ucisa. (…) Vremea postului trebuie sa fie si infranare trupeasca pentru soţi”, mai spunea el.