4 lucruri interzise de Sfânta Parascheva. Ce nu ai voie să faci, sub nicio formă, pe 14 octombrie

4 lucruri interzise în ziua de 14 octombrie, când este sărbătorită Sfânta Cuvioasa Parascheva. Este o zi de mare sărbătoare pentru întreaga creștinătate, zi marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții din cele mai vechi timpuri, care se respectă și în zilele noastre.

Ce nu ai voie să faci pe 14 octombrie 2022
Cele mai importante obiceiuri, tradiții și superstiții care se respectă de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Sunt patru lucruri interzise pe 14 octombrie: nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi gospodărești. Totodată în această zi se fac pomeni pentru cei trecuți în neființă care au murit fără lumânare:

„În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau au murit fără lumânare. Se împart lipii, vin şi must. Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericole”, explică părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi, pentru PSnews.ro.

Nu se dau de pomană fructe cu semnul crucii, nuci, castraveți și pepene roșu. Se spune că în această zi femeile însărcinate trebuie să dea de pomană copiilor săraci, pentru că astfel, Sfânta Cuvioasă Parascheva te va ocroti la naștere și va avea grijă să aduci pe lume un prunc sănătos.

Tot de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Astfel, dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. În cazul în care oile dorm risipite, iarna va fi blândă.

Ziua în care este prăznuită Sfânta Preacuvioasă poartă numele Sfânta Vineri
Ziua în care este prăznuită Cuvioasa Parascheva poartă numele de Sfânta Vineri, indiferent în ce zi cade această sărbătoare, pentru că se spune că Sfânta a fost chinuită de păgâni într-o zi de Vineri.

Această denumire vine de la cuvântul grecesc paraschevi care înseamnă pregătire în vederea întâmpinării sau trăirii unui eveniment, sau a unei sărbători (pentru Sfânta Parascheva, viaţa toată a fost o pregătire spre sfinţenie). În terminologia grecească, Parascheva înseamnă ziua a cincea a săptămânii, care este vinerea.

În cinstea Sfintei Vineri, femeile nu torceau, nu spălau rufe și nu făceau pâine vinerea, pentru a nu fi orbite și lăsate văduve (Sfânta fiind văduva).