Calendar ortodox 12 octombrie 2022. Biserica Ortodoxă îi cinstește în această zi pe Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic despre care se știe că au trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305) și au murit pentru că au refuzat închinarea în fața idolilor.
Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de miercuri, 12 octombrie 2022
Miercuri, 12 octombrie, este zi de post în calendarul ortodox român. Biserica cinstește trei mari sfinți ai Ortodoxiei: Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic. Toți trei au fost supuși la torturi grele pentru că au refuzat să se închide idolilor. Cărțile bisericești spun că după ce au fost torturați în mai multe cetăți, cei trei au fost aruncați în fața fiarelor împreună cu câțiva criminali. Fiarele i-au sfâșiat pe criminali, în timp ce sfinții au scăpat nevătămați.
Potrivit tradiției, în urma acestei minuni, mulți oameni au început să creadă în Mântuitorul Iisus Hristos. Deși trupurile celor trei sfinți au fost amestecate cu cele ale criminalilor, Dumnezeu le-a descoperit unor creștini în chip minunat: trei lumânări s-au arătat deasupra trupurilor acestora, iar cei trei mucenici au fost îngropați cu cinste.
Alți sfinți pomeniți în Calendarul Ortodox, miercuri 12 octombrie
Tot în această zi de sărbătoare, Biserica Ortodoxă îi cinstește și pe următorii mari sfinți ai Ortodoxiei: Sfântul Cuvios Cosma Aghiopolitul, episcopul Maiumei, Sfânta Muceniță Domnina, Sfânta Muceniță Anastasia, fecioara și cei șaptezeci de sfinți mucenici. De asemenea, credincioșii îi sărbătoresc pe Sfântul Teodot, episcopul Efesului, Sfânta Muceniță Malfeta, Sfânta Muceniță Anthia, Sfinții Mucenici Iuventim și Maxim, Sfântul Iason, episcopul Damascului și Sfinții Andromah și Diodor.
Tot astăzi se face prăznuirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului din Ierusalim (48). Prăznuirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Kaluga”, în amintirea eliberării de sub stăpânirea francezilor, din 1812.
Sărbători mari în săptămâna 10-16 octombrie 2022
Două sărbători mari sunt marcate în Calendarul Ortodox în săptămâna 10-16 octombrie 2022. Prima este Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iași; Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica, joi 13 octombrie – sărbătoare cu cruce neagră, iar a doua este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – vineri, 14 octombrie 2022, zi de post.
Onomasticul grec „paraskevi“ înseamnă „a cincea zi a săptămânii, vineri“. Sfânta Vineri era considerată stăpână peste lumea femeilor, iar toate îndeletnicirile acestora erau controlate de ea. În cinstea Sfintei Vineri, femeile nu torceau, nu spălau rufe și nu făceau pâine în ziua de vineri, pentru a nu fi orbite și lăsate văduve (Sfânta fiind văduvă). Totodată erau interzise spălatul pe cap, împrumutatul din casă și petrecerile.