Calendar ortodox 11 octombrie. La mulți ani tuturor sărbătoriților!

Luna octombrie este și ea marcată de o mulțime de evenimente importante, pe care trebuie să le respectăm cu sfințenie. La data de 11 octombrie este sărbătorit un sfânt important, căruia îi poartă numele o mulțime de români. Vezi despre cine este vorba si de ce tradiții trebuie să ținem cont marți.

Sfântul Filip, 11 octombrie
La data de 11 octombrie, românii sărbătoresc un sfânt important, care a avut un rol semnificativ în religia noastră și căruia mulți români îi poartă numele. Sfântul Apostol Filip este unul din cei şapte diaconi şi s-a născut în Cezareea Palestinei. Împreună cu Sfântul Arhidiacon Ştefan s-au numărat între cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli.

Tot în această zi facem pomenirea, mai multor sfinți cum ar fi: Sfintele Mucenite Zinaida şi Filonila, Sfântul Teofan Mărturisitorul, Sfinţii Patriarhi ai Constantinopolului: Nectarie, Arsachie şi Sisinie. Este o zi mare, în care unii credincioși aleg să țină post, să se roage mai mult și să facă fapte bune.

Sfântul Filip a iubit foarte mult copiii, iar din iubirea sa și a soției lui au ieșit patru fiice, pe care le-a crescut cu frică și iubire de Dumnezeu. Toată viața lui a ajutat oamenii și se spune că face minuni pentru văduvele chinuite și copiii care îi cer ajutorul. Dacă ai nevoie de sprijinul lui, roagă-te ori de câte ori simți nevoia.

Tradiții de Sfântul Filip
Sfântul Filip l-a botezat pe Simon Magul și tot el a fost cel care l-a botezat şi pe eunucul Candachiei, Regina Etiopiei. De altfel, marele sfânt a predicat învăţătură lui Hristos şi în Azotus, unde a reușit să îi aducă pe mulţi la dreapta credinţă. A convertit la creștinism cei mai mari atei.

În această zi, oamenii încearcă să lucreze cât mai puțin. Nu se spală, nu se calcă și nu se fac treburi casnice sau la câmp. Se spune că sfântul Filip se răzbună pe cei care nu cred în el și nu îi respectă ziua.