Calendar ortodox 6 octombrie 2022. Sfântul Apostol Toma. Rugăciunea care îţi domoleşte fricile şi gândurile negre

Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos, este prăznuit anual pe 6 octombrie. Acestui sfânt i te poți ruga pentru vindecare sufletească, iar rugăciunea te mai puternică dacă este rostită chiar în ziua praznicului.

Sărbători religioase 6 octombrie 2022

Ortodoxe: Sf Apostol Toma
Greco-catolice: Sf. ap. Toma

Romano-catolice: Sf. Bruno, pr.

Calendar ortodox 6 octombrie 2022. Cine a fost Sfântul Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma era originar din Galileia, potrivit crestinortodox.ro. A făcut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a suferit moarte de martir.

Apostolul Toma este cunoscut de mulți dintre noi ca fiind „necredincios”. „Necredința” sa ar proveni din faptul că nu dădea crezare mărturiei Apostolilor că Hristos a înviat. Însă, Apostolul Toma nu se îndoiește de faptul că Hristos a înviat, ci de faptul că Hristos Se află după învierea Sa într-un trup care nu mai poate fi văzut.

Cuvintele Mântuitorului: „Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune coasta Mea și nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitație în a ne descoperi că natura umană nu este desființată prin Înviere.

Sf Apostol Toma a întemeiat biserici, a sfințit preoți și episcopi și a convertit două surori, Tertiana și Migdonia, soții de mari principi indieni. Din acest motiv, soțul Tertianei l-a osândit la moarte. Moaștele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165.

Calendar ortodox 6 octombrie 2022. Rugăciune către Sfântul Apostol Toma pentru domolirea fricilor şi gândurilor negre

O, Preasfinte Apostole al lui Hristos, cel ce îndoielnic şi zăbavnic te-ai arătat spre adeverirea desăvârşită a dumnezeieştii Taine a Învierii Domnului şi a preaslăvirii Preacuratei Sale Maici, cel ce în viaţa ta şi după moarte făcător de minuni te-ai arătat şi cu mucenicească cunună te-ai încununat, apără turma lui Hristos de toată rătăcirea şi îndoiala; pe noi, cei zăbavnici cu inima, ne întăreşte pe piatra mărturisirii Sale; cu rugăciunile tale dă tămăduire rănilor sufletelor şi trupurilor noastre şi ne mijloceşte mântuirea la sfârşitul vieţii noastre. Amin.

Cel ce dintre Apostoli ai fost ales a purta crucea cea grea a îndoielilor spre adeverirea fără putinţă de tăgadă sau de îndoială a Învierii lui Hristos, scapă-ne pe noi cu rugăciunile tale din furtunile lumii şi din valurile îndoielilor vieţii acesteia, ca să-ţi strigăm: Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!

Spre adeverirea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu şi spre încredinţarea neamurilor datu-ţi-s-a ţie, Sfinte, şi darul de a săvârşi minuni, ca toţi, văzându-le, să slăvească pe Dumnezeu Cel ce ţi-a dăruit ţie putere multă Apostole Sfinte Toma, roagă pe milostivul Dumnezeu să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.