Cele mai importante obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva. Se respectă cu sfințenie

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Cuvioasa Parascheva. Data de 14 octombrie are o mare însemnătate pentru Biserica Ortodoxă și credincioșii ortodocși de pretutindeni. Este cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei moaște se află depuse în Catedrala Mitropolitană din Iași. De această mare sărbătoare se leagă o serie de obiceiuri și tradiții care s-au păstrat din cele mai vechi timpuri.

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Cuvioasa Parascheva
În această de mare sărbătoare se fac pomeni pentru cei care au murit fără lumânare. Se merge la biserică și se dă de pomană must, vin roșu și colăcei. Nu se pun în coșul pentru pomană nuci și struguri, deși sunt specifice acestui sezon.

În această zi se pregătesc oile pentru iarnă. Se spune din bătrâni că ciobanii nu trebuie să cioplească nimic, altfel mieii vor fi tărcați. În gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele.

Se spune că așa cum este vremea de Sfânta Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Pe de altă parte, în popor se crede că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, la fel va fi și în celelalte mari sărbători din acest an. Gospodarii își pregătesc cojoacele pentru la iarnă.

Interzis pentru femei de Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători ale acestui an. Pe lângă faptul că trebuie să ne rugăm și să mergem la biserică cu această ocazie, trebuie să ținem cont și de anumite tradiții și obiceiuri. Sunt o mulțime de restricții, în special pentru femei.

Ei bine, se spune că în această zi nu ai voie să coși, să speli haine, să faci mâncare, treburi casnice sau orice altă activitate. În caz contrar, te vei alege cu dureri mari de cap și vei fi urmărită de ghinion mereu. Poți pregăti, însă, merinde pe care să le dai de pomană celor sărmani, pentru sufletele adormiților.

O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele pe care femeia le pregătește pentru casă sau pe care le dă de pomană nu trebuie să fie poame în formă de cruce, nuci, castraveți și pepene roșu. Nu se mănânce fructe închise la culoare, pentru că amintesc de sacrificiul martiric.

Femeile care gătesc în această zise vor alege cu arsuri pe mâini, dar și cu negi. Cât despre cele care cos, vor rămâne nemăritate. Nu uita să te rogi în această zi dacă ești însărcinată sau dacă vrei să ai un copil. Se spune că Sfânta Parascheva îți ascultă rugăciunile și îți va da copii sănătoși și o naștere ușoară.

De Sfânta Parascheva, femeile însărcinate dau de pomană copiilor săraci, pentru că se consideră că în acest fel, pruncii lor vor fi protejați de rele, iar nașterea va fi mult mai ușoară.

Ce este interzis să facem pe 15 octombrie, de Sfânta Parascheva
În ziua în care este cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva, nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi în gospodărie sau în afara ei. Se spune că cei care încalcă aceste reguli vor avea mari dureri de cap tot anul.

În popor se spune că femeilor care vor coase în această zi le vor apărea negi pe mâini, iar bărbații care muncesc gospodăria sau câmpul pe 14 octombrie, vor atrage trăsnetele asupra casei lor.

Nu se face foc în casă în această zi de sărbătoare, oricât de frig ar fi. Se consideră că cei credincioși au căldură în suflet, iar aceasta le este suficientă. Cei care aprind focul în sobă se vor pricopsi cu boli la ochi și dureri de cap.

Femeile necăsătorite care nu respectă sărbătoarea nu se se vor căsători în veci. În dimineața zilei de 14 octombrie, credincioșii merg la biserică și participă la slujbă. Nu se mănâncă nimic până la orele 12.00.