Calendar ortodox 6 octombrie 2022. Ce este complet interzis să faci

Calendar ortodox 6 octombrie. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii la în ziua de joi. Unii credincioși obișnuiesc să țină post în această zi, deși nu este precizat acest aspect în calendar. Vezi ce sfânt mare rememorăm si de ce tradiții trebuie să ținem cont.

Sfântul Toma, 6 octombrie
Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Toma, care nu s-a încrezut în puterea Domnului despre care vorbeau ceilalți. El este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 6 octombrie, dar și împreună cu ceilalți apostoli pe 30 iunie la Soborul Slăviților și Drept-lăudaților Doisprezece Apostoli ai lui Hristos.

Sfântul Apostol Toma era cunoscut sub numele de Iuda Geamănul și tot el a fost cel care a vestit Evanghelia lui Hristos în India, acolo unde a suferit moarte de martir. A preferat să își dea viața pentru Iisus și să rămână veșnic omul Lui, decât să se închine la idoli și să treacă de partea păgânilor.

Pe 6 octombrie, mulți români își sărbătoresc onomastica. Toma, “te’oma” în arămaică, se traduce în limba greacă sub formă de “Didymos” (geamăn), dar în ebraică, numele de Toma este considerat a fi un simplu epitet. Mulți bărbați poartă numele marelui sfânt, despre care se spune că a făcut multe minuni.

Tradiția spune că în această zi de sărbătoare nu este bine să te cerți cu nimeni și trebuie să eviți orice conflict. Cei care astăzi sunt implicați în certuri, nu reușesc să mai ajungă la sentimente bune cu cei dragi.

În plus, nu trebuie să ai gânduri necurate în această zi sfântă la adresa nimănui. Se spune că tot ce gândești rău se va întoarce împotriva ta.

De asemenea, trebuie să uiți de vicii, măcar în această zi. Nu este bine să fumăm sau să bem în această zi mare. Se spune că cine respectă aceste reguli va fi binecuvântat.