Calendar ortodox 4 octombrie 2022. Este sărbătorit unul dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei, Sfântul Mucenic Ieroteia care a primit credința în Hristos de la Sfântul Apostol Pavel, care l-a botezat și l-a așezat episcop în Atena.
Sfântul zilei în Calendarul Ortodox al zilei de marți, 4 octombrie 2022
Sfântul Mucenic Ieroteia a fost însoțitorul Sfântului Dionisie Areopagitul și primul episcop al Atenei. A participat la înmormântarea Maicii Domnului, unde a făcut început cântărilor, la prohodirea Maicii Domnului. Sfântul Mucenic Ieroteia a trecut la cele veșnice pe 4 octombrie.
Tot astăzi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Petru din Capitoliu, a Sfintei Mucenițe Domnina și a fiicelor sale, Verina și Prosdoca, a Sfântului Mucenic Audact și a fiicei lui, Calistena, a Sfântului Cuvios Ammun Egipteanul, a Sfinților Mucenici Diaconi Faust, Gaiu, Eusebiu și Herimon și a Sfinților Gurie, arhiepiscopul Cazanului și Varsanufie, episcopul Tverului.
Aprinde o lumânare sfințită și citește Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Ierotei:
Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmosul: Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ierotei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Pe învăţătorul Tainelor, care s-a răpit până la cer, pe Dumnezeiescul Pavel, pe vânătorul lumii având dascăl, te-ai făcut ucenic privirii celei de sus.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ierotei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Limba Apostolului Pavel cea mişcată de Duhul, grăind arătat Tainele lui Dumnezeu, aceea te-a cuprins pe tine, fericite şi te-a făcut grăitor de Dumnezeu.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Rănindu-te cu dragostea cea duhovnicească şi cu cuvinte Dumnezeieşti, vorbind cu Stăpânul tuturor, ai pus spre tine cuvintele cele sfinţite. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Fiind Locaş de Dumnezeu Împodobit al Luminii Celei Veşnice, Fecioară Preacurată, spală-mă, Stăpână şi pe mine cel spurcat şi întinat de toate păcatele.
Urmează două sărbători cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși. Este vorba despre Sfânta Haritina; Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu – marcată în Calendarul Ortodox pe 5 octombrie și sărbătoarea Sfinților Mucenici Serghie și Vah – de pe 7 octombrie.
Biserica Ortodoxă se pregătește pentru prima mare sărbătoare cu cruce roșie din luna octombrie. Este vorba despre sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ale cărei moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Iași. Sărbătoarea este prăznuită pe 14 octombrie.