Sărbătoare în calendarul creștin ortodox! Ce sfinți sărbătorim pe 27 septembrie

Este zi de post si rugaciune, marcata cu o cruce neagra.

Sfântul Antim Ivireanul s-a născut în anul 1650. A fost de neam georgian (ivirean) sau caucazian. După ieşirea din robia turcă, a învăţat caligrafia, pictură, sculptură şi limbile greacă, arabă, turcă. Este adus în Ţară Românească în jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brâncoveanu. Ajunge conducătorul tipografiei de la Bucureşti în 1691. În anul 1696 este numit egumen al Mănăstirii Snagov. Aici va întemeia o nouă tipografie. În anul 1705, este ales episcop al Râmnicului, iar în 1708 devine mitropolit al Ţării Româneşti.

A tipărit 30 de cărţi în limba greacă, 22 în română, una în slavonă, 6 slavo-române, 2 greco- arabe, una greco-română şi una greco-slavo-română, în total 63 de cărţi. Ele au fost tipărite la Bucureşti, Snagov, Râmnic şi Târgovişte. Didahiile (28 de predici rostite în cursul ahipastoririi sale la diferite sărbători) l-au făcut să fie considerat cărturarul care a vorbit cea mai frumoasă limba română dintre cărturarii epocii sale.

Propunerea canonizării mitropolitului Antim Ivireanul a fost făcută în şedinţele Sfântului Sinod din 23-25 mai 1916. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinţilor pe 21 iunie 1992.

Este sarbatoare, astazi, 27 septembrie in calendarul crestin ortodox. Este zi de post si rugaciune, marcata cu o cruce neagra.

Rugăciune către Maică Domnului a Sfântului Antim Ivireanul
Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului şi a pământului, cinstea şi slavă creştinilor, ceea ce eşti mai înalta decât cerurile şi mai curată decât soarele, Fecioara prealaudata, nădejdea celor păcătoşi şi liniştea celor loviţi de valurile vieţii, caută asupra poporului tău, vezi moştenirea ta, nu ne lasă pe noi, păcătoşii, ci ne păzeşte şi ne scapă de viclesugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile şi răutăţile. Da-ne mâna de ajutor, Fecioara, că pierim. Îndură-te de noi, că pe ţine te avem ajutătoare şi la ţine nădăjduim să-L îmblânzeşti pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice şi nebiruite, că să-Şi întoarcă spre noi milă Să cea bogată. Şi pe toţi să ne învrednicească a ne păstra viaţă cinstită şi fără de prihană, pentru că noi cu o gură şi cu o inima pe El pururea să-L mărim, iar ţie să-ţi zicem: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu ţine!”.

Amin.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfinţilor Mucenici Calistrat şi Epiharia;
– Sfinţilor Apostoli Marcu, Aristarh şi Zinon;
– Sfântului Cuvios Ignatie;
– Sfinţilor Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian;
– Sfintei Mucenite Gaiani şi a 15 mucenici.