Calendar ortodox 25 septembrie 2022. Rugăciunea către Sfânta zilei are ajută toate femeile în momente grele

Calendar ortodox 25 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă o cinstește în această zi pe Sfânta Cuvioasa Eufrosina și tot astăzi îl prăznuiește pe Sfântul Serghie de la Radonej. Există o rugăciune puternică ce se rostește în ajunul acestei sărbători și se spune că este de mare ajutor în special pentru femei.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de duminică, 25 septembrie
Iată ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre sfânta zilei, sărbătorită în fiecare an la data de 25 septembrie. Sfânta Cuvioasa Eufrosina a trăit în Alexandria în vremea împăratului Teodosie cel Mic și a fost rodul stăruinței în rugăciune către Dumnezeu a părinților ei, care i-a binecuvântat cu nașterea de prunci după o vreme îndelungată.

Când a împlinit vârsta de 18 ani, Eufrosina a părăsit în taină casa părintească și, îmbrăcând haine bărbătești, a intrat într-o mănăstire de monahi. Starețul a primit-o, punând-o sub ascultarea părintelui Agapit.

Acolo a trăit până la finalul vieții sale, la vârsta de 38 de ani și nimeni, în afară de tatăl ei care a aflat când ea era pe patul de moarte, nu a știut că, de fapt, este femeie.

Tot în această zi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Pafnutie Egipteanul, a Sfântului Pafnutie anahoretul și nu în ultimul rând a Sfinților Mucenici Pavel și Tatis, cu fiii lor.

Rugăciunea către Cuvioasa Eufrosina
Rugăciunea către Sfânta Cuvioasa Eufrosina se rostește atât în ajunul cât și în ziua hramului sfintei, pe 25 septembrie, dar și ori de câte ori simți că ai nevoie de ajutorul ei. Este o rugăciune puternică și grabnic ajutătoare celor care o citesc cu credință.

Aprinde o lumânare și rostește cu voce tare Rugăciunea închinată Sfintei Cuvioase Eufrosina:

O, fericită maică Eufrosina, pe pamant nebuna pentru Hristos, in ceruri preainteleapta, care ai sfarsit in chip minunat drumul tau pamantesc de o suta de ani! Cauta acum din inaltimea cerului spre noi, pacatosii, care in marea vietii stam invaluiti de patimile si suferintele trupesti, de ocarile si ispitele lumesti, si de numeroasele curse diavolesti. Si corabiile sufletelor noastre sunt deja aproape de inec, caci nu au ancora puternica a credintei, si isi pun nadejdea in puterile lor si in ajutorul omenesc, iar sfesnicul iubirii si al evlaviei s-a stins.

Nu zabovi, maica Eufrosina, ci ajuta-ne nu dupa vrednicia noastra, ci dupa milostivirea ta, asemanandu-te Atotmilostivului Mantuitorului nostru lisus Hristos. Intareste-ne in credinta, nadejde si dragoste. Pe cei reci si impietriti la inima incalzeste-i cu ravna ta, tamaduieste bolile noastre, ia de la noi necazurile si tristetea, da-ne noua mana de ajutor pe acest alunecos drum pamantesc, ca sa ne intarim cu trupul si cu sufletul, sa purtam rabdatori crucea noastra cu nadejdea in Dumnezeu si, cu grabnica ta mijlocire, sa ne invrednicim dupa moarte de viata cea vesnica si fericita, slavind pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin.