Rusia avertizează România și ţările care îşi pun aerodromurile la dispoziţia Ucrainei. Pot fi considerate părţi în conflict

Orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, relatează Reuters.

“Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat”, a subliniat Konaşenkov, citat de agenţia de presă Interfax.

Putin i-a spus lui Erdogan condițiile în care pune capăt războiului. „Doar așa este posibilă suspendarea operațiunii”
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat duminică Ucraina că ″operaţiunea militară″ a Rusiei va fi oprită doar dacă Kievul va înceta să mai opună rezistenţă şi va îndeplini toate cererile Kremlinului.
În timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele turc, RecepTayyip Erdogan, Putin a spus că negociatorii ucraineni ar trebui să adopte o abordare mai “constructivă” la discuţiile cu Moscova pentru a ţine cont de realitatea de pe teren.

Preşedintele rus, ale cărui comentarii au fost publicate de Kremlin într-o stenogramă a convorbirii, a declarat că ″operaţiunea sa specială″ în Ucraina se desfăşoară conform planului şi programului stabilit, scrie Agerpres.

″A fost subliniat faptul că suspendarea operaţiunii speciale este posibilă doar dacă Kievul opreşte operaţiunile militare şi îndeplineşte cererile bine-cunoscute ale Rusiei″, a precizat Kremlinul.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, numeşte acţiunile sale în ţara vecină fostă sovietică drept o ″operaţiune specială″ care urmăreşte să distrugă capacităţile militare ale Ucrainei, să epureze ţara de ceea ce ea consideră a fi naţionalişti şi să o transforme într-un stat neutru.

Liderul de la Kremlin i-a spus lui Erdogan că Moscova este deschisă la dialog cu autorităţile ucrainene, dar că speră ca negociatorii ucraineni să adopte o abordare mai constructivă la următoarea rundă de discuţii.

″S-a atras atenţia asupra inutilităţii oricăror încercări de a prelungi procesul de negociere, care este folosit de forţele de securitate ucrainene pentru a-şi regrupa forţele şi resursele. Se speră că, în timpul următoarei runde de negocieri planificate, reprezentanţii Ucrainei vor da dovadă de o abordare mai constructivă, luând pe deplin în considerare noile realităţi″, a comunicat Kremlinul.