Calendar ortodox 15 ianuarie 2022. Sărbătoarea zilei de sâmbătă

În fiecare an la data de 15 ianuarie în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Pavel Tebeul, unul dintre cei mai importanți sfinți care au trăit pe vremea împăratului Deciu.

Cine a fost Sfântul Pavel Tebeul și cum a fost canonizat sfânt
Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a născut în Tebaida, o regiune din Egipt.. Părinții săi erau niște creștini extrem de înstăriți la vremea aceea, dar din păcate au murit mult prea devreme și Sfântul Pavel a rămas orfan la vârsta de numai 15 ani. Pe atunci, împăratul Deciu (249-251) a început persecuția împotriva creștinilor.

Pavel a început să fie urmărit chiar de rudele sale care se temeau să nu piardă valoroasa moștenire lăsată de părinții săi. Pavel a avut mari probleme cu cumnatul său și într-un final a decis să se retragă în pustietate și să renunțe la toate lucrurile valoroase.

Cuviosul Pavel Tebeul și-a petrecut 90 de ani de pustnicie și 114 ani de viață în rugăciune și dragoste față de Dumnezeu, când într-o zi a aflat la peștera lui pe Sfântul Antonie cel Mare.

În acea zi și noaptea următoare, cei doi cuvioși, Pavel Tebeul și Antonie cel Mare și-au povestit unul altuia viețile, ostenelile întru mântuire și harul divin cu care fuseseră înzestrați de Dumnezeu.

Spre dimineață Sfântul Pavel l-a rugat să-i aducă de la mănăstirea Sfântului Antonie, mantia dăruită de Episcopul Atanasie ca să îi învelească trupul.

La întoarcerea Sfântului Antonie cel Mare, Cuviosul Pavel deja trecuse la cele veșnice. Antonie l-a îngropat, cu ajutorul a doi lei veniți din pustie care au adâncit groapa cu unghiile lor.

La multă vreme după, moaștele Cuviosului Pavel Tebeul au fost aduse în Mănăstirea Născătoarei de Dumnezeu Perivlepta din Constantinopol. Aceasta s-a întâmplat pe vremea împăratului Manuil Comnenul care a domnit între anii 1146-1180.