Calendar ortodox 14 ianuarie 2022. Dublă sărbătoare pentru credincioșii ortodocși

Share
Calendar ortodox 14 ianuarie 2022. Această zi are o semnificație importantă pentru credincioșii ortodocși de pretutindeni. În ziua a 14-a primei luni din an este Odovania Praznicului Botezului Domnului, ceea ce înseamnă că se încheie perioada de prăznuire a marii sărbători.

Ce reprezintă Odovania Praznicului Botezului Domnului
Vineri, 14 ianuarie se încheie perioada de prăznuire a sărbătorii Botezului Domnului. Termenul odovanie vine din limba slavona și înseamnă “sfârșit” sau “încheiere”. Este ultima zi în care se poate lua Agheasma Mare, cea pe care preoții au făcut-o la Bobotează și care a putut fi folosită timp de opt zile.

Agheasma Mare se face doar în ziua de Bobotează, în amintirea Botezului Domnului de către Ioan în Iordan. Se spune că are puteri tămăduitoare și se păstrează nestricată vreme îndelungată.

La data de 14 ianuarie, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Nina, luminătoarea Georgiei. Este zi de sărbătoare pentru femeile care poartă acest nume sfânt, și care astăzi își aniversează onomastica. La mulți ani de Sfânta Nina!

Sfânta Nina era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Potrivit unui manuscris vechi, ea era chiar verișoara acestuia. Potrivit Tradiției, Sfânta Nina a vindecat-o pe Anastasia care nu putea avea copii.

De aceea, femeile care își doresc să rămână însărcinate și întâmpină probleme, se roagă acestei mari sfinte pentru a le veni în ajutor.

Troparul Sfintei Nina

Glas 4
Slujitoare a cuvântului dumnezeiesc, cea întocmai cu Apostolii, Nina, lui Andrei cel întâi chemat şi altor apostoli în apostolească propovăduire te-ai asemănat, luminătoarea Iviriei şi alăută a Duhului Sfânt, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Se știe despre Sfânta Nina că a vindecat-o și pe soția împăratului, care era demonizată, și i-a redat vederea bărbatului care fusese lovit de fulger.

Această sfântă a luptat împotriva superstițiilor și a obiceiurilor păgâne. În timpul în care se desfășurau persecuțiile împăratului Dioclețian împotriva creștinilor, ea a propovăduit în întreaga Georgie.

Sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox din 14 ianuarie
În a 14-zi din ianuarie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Părinți uciși în Sinai și Rait, și totodată face pomenirea Sfântului Cuvios Teodul, fiul lui Nil cel Înțelept,
Sfântului Cuvios Ștefan, ctitorul Mănăstirii Hinolacul, Sfântului Cuvios Sava, arhiepiscopul Serbiei și ctitorul Mănăstirii Hilandar și a Sfintei Mucenițe Agni.

Este ultima zi în care se mai bea Agheasma Mare de la Bobotează.