Varianta Omicron, de neoprit. Dr. Mihail: „Masca nu ne mai ajută la fel de mult”

Varianta Omicron se răspândește extrem de rapid, iar măștile de protecție mai degrabă nu ajută, susține „medicul vedetă” de pe Tik Tok, Mihail.

„Este dovedit științific că virusul Omicron se multiplică în faringe și pe căile respiratorii superioare. Cu alte cuvinte, pe ”țeava” asta care dă aerul afară din plămâni.

De fiecare dată când rostim un cuvânt într-o cameră și suntem infectați, vom umple camera de virus. Iar masca nu ne mai ajută la fel de mult precum ne ajuta în trecut. Asta înseamnă că la fiecare expirare vei elibera foarte mulți aerosoli care vor trece chiar și de mască și vei infecta foarte mulți alți oameni, în comparație cu variantele vechi, care se multiplicau mai mult în plămâni și le era greu să iasă prin aerosoli din plămâni, pentru că distanța era mai lungă”, a declarat medicul Mihail Pautov.

Perspective optimiste ale experților, după apariția variantei Omicron
Bill Gates, în urma consultărilor cu medicii săi, a ajuns la concluzia că răspândirea rapidă a Omicron va facilita accesul către finalul pandemiei, pentru că noua variantă este mai contagioasă și mult mai puțin severă. Astfel, se așteaptă o imunizare naturală în fața virusului.

Perspective optimiste în privința pandemiei a prezentat și epidemiologul român Emilian Popovici, potrivit căruia, după valul 5 va urma „o apropiere de viața normală”.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că se așteaptă ca în câteva săptămâni, peste jumătate din populația Europei să se infecteze cu Omicron.

Până la apariția Omicron, eficiența vaccinurilor era estimată la 40%, în timp ce în privința noii variante, cifrele nasc și mai multe semne de întrebare, în contextul recordurilor de infectări bifate în ultimele săptămâni, în statele cu rate de vaccinare foarte ridicate, de peste 70%.

Mai mult, un studiu din Danemarca a arătat la începutul acestui an că persoanele vaccinate prezintă o rată de transmisibilitate a virusului mult mai ridicată și o imunitate mai scăzută în fața Omicron, decât cele nevaccinate.