Calendar ortodox 20 octombrie 2021. Sfântul vindecător de boli psihice

Share
Data de 20 octombrie este una extrem de importantă pentru credincioșii de pretutindeni. În această zi mare este sărbătorit Sfântul Gherasim din Kefalonia, care avea o mare putere asupra celor care sufereau de boli psihice. Vezi care a fost viața marelui Sfânt.

Sfântul Gherasim Kefalonitul
Calendarul ortodox îl cinstește pe 20 octombrie, pe Sfântul Gherasim din Kefalonia, care s-a născut în satul Trikkala din Peloponez, într-o familie de nobili bizantini. Acesta s-a călugărit de tânăr, după care a devenit diacon și preot. A fost cunoscut pentru faptul că a ajutat o mulțime de oameni, în special pe cei bolnavi, chiar și după moartea sa.

A fost deshumat de două ori și înhumat intact, motiv pentru care a devenit sfânt. Moaștele acestui sfânt odihnesc într-o raclă din sticlă și argint care stă amplasată chiar lângă mormântul Sfântului Gherasim. În zilele în care Sfântul Gherasim este cinstit de Biserică racla cu moaștele sale este purtată în picioare pe deasupra persoanelor bolnave. Se spune că au o putere mare asupra bolnavilor, în special pentru persoanele care au probleme psihice sau sunt demonizate.

Tot la 20 octombrie este sărbătorit și Sfântul Mare Mucenic Artemie, originar din Egipt, care a murit pentru Dumnezeu. Acesta ajunsese, datorită curajului său, să fie comandatul trupelor împăratului Constantin cel Mare, având sub conducerea sa o mulțime de păgâni. Atunci când a văzut pe cer crucea biruitoare, el s-a botezat în numele Domnului. Nimeni nu a știut că este creștin, dar și când s-a aflat, a fost condamnat la moarte prin decapitare.

Rugăciune către Sfântul Gherasim
Rugăciunea următoarea merită rostită ori de câte ori suntem triști și avem nevie de ajutor. Când simțim că cedăm psihic, Sfântul Gherasim ne va ajuta să ne regăsim și să ne recuperăm cumpătul, să putem gândi din nou radical.

Citește următoarea rugăciune în fiecare seară și dimineață, dar și oricând simți nevoia să transmiți un mesaj către marele sfânt vindecător de boli psihice.

Vieţuitor al pustiului, ocrotitor al ortodocşilor şi înger în trup, vindecător şi de Dumnezeu purtător te-ai arătat nouă. Pentru aceasta noi, credincioşii, te lăudăm pe tine, dumnezeiescule Gherasim, că în chip vrednic ai dobândit de la Dumnezeu tămăduiri şi harul veşnic, şi îi vindeci pe cei bolnavi, pe demoni îi alungi, iar celor ce te cinstesc pe tine le izvorăşti tămăduiri. Vlăstar dumnezeiesc al Peloponesului şi comoară neprădată a Kefaloniei, lauda cea mare a întregii Elade, Sfinte Gherasim de Dumnezeu purtătorule, ocroteşte pe robii tăi! Amin!