Ministrul Educației se revoltă împotriva deciziei DSP de a închide școlile. Ce se va întâmpla cu elevii

Sorin Cîmpeanu a făcut o declarație de presă după ce DSP a cerut trecerea școlilor din județul Ilfov în online. Ministrul Educației a susținut că DSP își depășește atribuțiile cu o solicitare care este în afara cadrului legal. Elevii se află într-o nebuloasă, pentru că autoritățile se contrazic și nici ei, nici profesorii, și nici părinții nu mai înțeleg ce au de făcut.

Sorin Cîmpeanu: DSP își depășește atribuțiile
Reacția lui Cîmpeanu vine după ce Direcția de Sănătate Publică Ilfov a recomandat ca toate școlile de pe raza județului să se închidă începând de luni, 18 octombrie, iar elevii să treacă la ore online.

Printr-o adresă oficială, DSP a recomandat tuturor școlilor din județul Ilfov să treacă la ore online, începând de luni, 18 octombrie. De menționat este că această recomandare are în vedere doar școlile, și nu include grădinițele ori creșele.

Ministrul Educației este de părere că prin această recomandare, DSP își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5338/2021.

Sorin Cîmpeanu a declarat că decizia de revenire la cursuri online se ia la nivelul fiecărei instituții de învățământ în parte, și nu la modul general.

Nu există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată în online la nivelul unui județ. Decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de învățământ. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ce spune Sorin Cîmpeanu despre închidere școlilor din județul Ilfov
Ministrul Educației a precizat că există școli în care nu există niciun caz de infectare, nici în rândul elevilor, nici în rândul cadrelor didactice. El a dat exemplul instituțiilor de învățământ din mediul rural unde, de asemenea, nu au fost înregistrate multe cazuri, și școli unde se învață în două sau trei schimburi.

La nivelul județului Ilfov funcționează un număr de 270 de unități de învățământ. Sorin Cîmpeanu a subliniat că solicitarea Direcției de Sănătate Publică a făcut făcută în afara cadrului legal și afectează procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învățământ.

Reamintim faptul că rata de incidență în județul Ilfov a ajuns la 15,48 de cazuri raportat la mia de locuitori și se pare că sunt localități unde aceasta a depășit 20/1000.