Scumpiri majore de la 1 iulie! Cu cât cresc facturile vara aceasta

Anul 2021 a venit cu vești bune pentru români, dar și mai puțin bune din punct de vedere al banilor. Chiar dacă trecem printr-o perioadă grea din cauza pandemiei, nu ne-au ocolit nici acum majorările de prețuri. Românii au parte de noi scumpiri de luna viitoare atât la energia electrică, dar și la gaz. Mai mult, românii care au autoturisme vor trebui să plătească mai mult pentru a face plinul acestora.

Scumpirile de la 1 iulie

Cea de-a doua lună de vară vine cu vești rele pentru toți românii, care vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru facturi. Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a anunțat că de la 1 iulie vor fi creșteri de prețuri atât la gaz, cât și la energie electrică, în special pentru cei care nu și-au schimbat contractele pentru a trece în piața concurențială și rămân în serviciul universal.

Astfel, la gaz vor fi scumpiri între 20 și 25 la sută pentru majoritatea românilor, indiferent ce contract au, în timp ce la energie electrică, pentru cei care nu au schimbat contractul, creșterile se vor situa între 5 și 7 la sută de la 1 iulie. O altă creștere ar putea avea loc și la finalul anului, cu aceleași condiții.

„Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localități, mă aștept să fie o creștere mai mare, în altele, o creștere mai mică. Cred că cea mai mare creștere o vom vedea la Cluj, Brașov, Ploiești, Craiova, iar cea mai mică creștere cred că va fi la București. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună. La București, creșterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Astfel, după data de 1 iulie 2021 vor creşte preţurile gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice şi lemnelor de foc, conform unui studiu care a fost realizat de Asociația Energia Inteligentă. În următorul an, energia electrică se scumpește cu 10%, lemnele de foc se scumpesc cu 10%, iar gazele naturale cu 20%.

Scumpirile nu au loc decât în acest domeniu. Vom scoate mai mulți bani din buzunar și dacă suntem șoferi, pentru a alimenta autoturismul pe care îl conducem. Specialiștii spun că un litru de carburant ar putea ajunge până la sfârșitul anului și la 7 lei.