Raluca Turcan, anunt important pentru pensionari. Ce pensii vor creste dupa recalculare.

Raluca Turcan, ministrul Muncii a tinut sa faca anumite precizari in ceea ce priveste recalcularea pensiilor. De asemenea, reprezentantul Guvernului, a vorbit si despre reforma sistemului de pensii din Romania.

Ministrul Muncii are vesti bune pentru milioane de pensionari. Potrivit oficialului, acestia vor avea, dupa recalculare, venituri mai mari.

Ce pensii din Romania vor creste cel mai mult dupa recalculare
Raluca Turcan a anuntat ca, prin introducerea in sistem computerizat a milioane de dosare, este foarte probabil ca un cuantum al unei pensii sa fie modificat. Reprezentantul Executivului spune ca in urma procesului de recalculare pensiile mai mici vor creste cel mai mult.

”Evident ca vor fi pensii care se vor modifica. Principiul pe care noi il aplicam va conduce ca ulterior procesului de recalculare sa creasca mult mai mult pensiile mici care acum au un nivel mic pentru ca oamenii au beneficiat de factori de contributivitate.

Un numar de 301.000 de dosare au fost introduse deja in baza de date. Toate cele 5 milioane de dosare de pensii trebuie introduse in sistem digital. Fiecare va putea sa-si acceseze propriul dosar de pensie.

In urma formulei pe care o vom aplica, tot ei (n.r. cei cu pensii mici) vor fi mai avantajati si in felul acesta vom incerca sa reducem din inechitati, adica din diferenta dintre cea mai mare si cea mai mica pensie”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.

Cand vor creste pensiile in Romania
”Pensiile mici vor creste mult mai mult decat pensiile mari. Noi ne-am asumat pentru planul de reforma pentru Planul National de Redresare si Rezilienta ca undeva dupa trimestrul 2 al anului 2022 sa incercam sa avem o prezentare publica a acestui subiect si la finalul lui 2022 proiectul sa fie votat in Parlament.

Mi-as dori ca anul 2023 sa ne prinda cu o lege a pensiilor modificata. Asadar, acesta cresteri vor avea loc cel mai probabil de la inceputul anului 2023”, a mai spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan a vorbit si despre varsta de pensionare.
”Varsta de pensionare nu se mareste. Vom crea posibilitatea mentinerii in viata profesionala si stimularea acesteia pana la 70 de ani”, a adaugat Turcan.