Calendar ortodox iunie – când pica Înălțarea Domnului

Luna iunie, cunoscută și sub denumirea populară de cireșar, aduce multe sărbători pentru credincioșii ortodocși. Tradiția spune că această lună este prielnică celor care aleg să se căsătorească în această perioadă, deși în luna iunie sunt multe sărbători care nu permit căsătoria religioasă, alături de Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. De asemenea, în această lună se înfăptuieşte solstițiul de vară, alături de cea mai lungă zi din an.

Sărbători cu cruce roșie în luna iunie 2021
În afară de cele 4 duminici ale lunii (6, 13 ,20, 27 ), în iunie, creștinii mai prăznuiesc următoarele sărbători cu cruce roșie:

Joi, 10 iunie 2021 – Înălțarea Domnului
Luni, 21 iunie 2021 – Sfânta Treime, Lăsata secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Joi, 24 iunie 2021- Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul
Marți, 29 iunie 2021 – Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Înălțarea Domnului 2021
Înălțarea Domnului are loc, conform obiceiului religios, la 40 de zile de la ziua Învierii. Astfel, în anul 2021, creștinii ortodocși vor sărbători Înălțarea pe data de 10 iunie, într-o zi de joi. Această zi marchează ziua în care Iisus, la 40 de zile după ce a Înviat, s-a înălțat la Cer, luându-și locul de-a dreapta Tatălui, după ce și-a binecuvântat ucenicii.

„Încă nu m-am suit la Tatăl meu. Mergi la frații mei și spune-le: mă sui la Tatăl meu și Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru” (In 20, 17).

Sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea populară de Ispasul, iar data sărbătorii este calculată, în fiecare an, în funcție de ziua în care pică Paștele. La Înălțarea Domnului au fost martori doi apostoli și doi îngeri.

„Prin dreapta Tatălui înțelegem slava și cinstea dumnezeirii în care Cel care exista ca Fiu al lui Dumnezeu mai înainte de toți vecii ca Dumnezeu și consubstanțial Tatălui s-a așezat cu trupul după ce s-a întrupat și după ce trupul lui a fost preaslăvit”.

Astfel, începând cu această zi, creștinii ortodocși nu se mai salută folosind cuvintele “Hristos a Înviat”, ci vor folosi cuvintele “Hristos S-a Înălțat!”. De asemenea, în această zi se înroșesc ouă, pentru ultima dată în an, și se oferă sărmanilor de pomană. În plus, creștinii mai au obiceiul de a împărți, în ziua de Înălțare, pască, pâine proaspătătă și cozonaci.

Ziua Eroilor

În data de 10 iunie, românii mai sărbătoresc și Ziua Eroilor, încă din anul 1920, odată cu Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920. Astfel, în fiecare ani, în ziua de Înălțare, după Sfânta Liturghie se oficiază slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.